KATT

LD 1 SPH I

Sunstralia A Tiny Kitty Cat

2020-08-06

Foto: Sofia Olsson
Foto: Sofia Olsson

Det är många som frågar: "varför heter hon Katt?", helt enkelt för att det är ett bra ord som är lätt att säga och som inte slutar på A, I eller Y som alla andra tjej- och tiknamn. Och för att det är ganska roligt, alltid retar det någon att hunden heter katt.

Tiny kommer från mamma Sol, "Tiny Tailed Sun" och Kitty kommer från min söta ponny som jag sålde samma år som Katt föddes. 

Katt är en glad och busig tjej, social och väldigt nyfiken på det mesta. Hon har mycket will to please och är störningstålig, när det är arbete så bryr hon sig föga om vad som händer runtomkring - fokus är på matte och uppgiften. Katt gillar kamp- och jaktlek och är ett riktigt matvrak så hon är lätt att belöna. I spåret är hon en stjärna, en naturbegåvning utan dess like. Hon har från start spårat otroligt noggrant i spårkärnan och började tidigt med sittmarkeringar på eget initiativ, vilka vi nu har utvecklat till att hon apporterar pinnarna.

Katt har provat att valla några gånger och är riktigt duktig i fårhagen. Hon är lyhörd på mig och har en väldigt fin djurkänsla med naturligt bra avstånd till fåren, går ofta ut i vida fina bågar och visar en hel del eye när hon föser fåren. Tyvärr räcker inte tiden riktigt till för att valla regelbundet, annars tror jag att hon hade kunnat bli riktigt bra!

I vardagen är hon enkel att ha att göra med. Katt tar det oftast lugnt och vilar inne, men vill helst vara utomhus för där händer det roliga grejer. Hon har inga problem med hantering, kloklippning och liknande går smidigt. Katt är relativt miljöstark trots att vi inte har miljötränat så mycket som jag hade önskat (mycket pga att hon var en ”coronavalp”). Alla sorters olika underlag, saker att klättra upp på/över och springa på tycker Katt är lajbans!

Katt har lätt till ljud, skall och något annat konstigt läte har hon ofta för sig (dock tack och lov inte i träning) utan mer när det vankas mat eller när någon kommer - när hon blir glad och taggad helt enkelt! En riktig snackare, hon har mycket viktigt att berätta om.

Många har undrat över vad som hände på Katts MT hösten 2022, ett MT som vi bröt vid skotten och på protokollet ser det därför ut som att Katt är skotträdd. Det som hände var att Katt inte är särskilt intresserad av att leka med främmande människor, särskilt inte när även leksaken är främmande för henne. Ju mer vi försökte få henne att leka på första delen av MT - desto mindre ville hon. Hon hamnade i en jobbig kravsituation, något hon inte alls är van vid då Katt alltid är med på allt jag gör, men detta ville hon inte. Jag har sett liknande tendenser några gånger när vi försökt få henne att leka med okända förut, då vill hon inte vara med. Skillnaden då är att vi har gjort något hon tycker är kul och sen inte försökt tvinga henne att leka mer. Katt tyckte lekdelen på MT var skitjobbig. Resten av banan gick helt okej även om det var tufft för henne. Inför skotten skulle vi tillbaks till samma ställe där leken hade varit i början av testet. Då ville Katt inte vara med längre, vi sköt det första skottet men när jag släppte henne för det andra skottet då hunden ska vara lös gick Katt sin väg och kom inte när jag ropade. Då bröt vi. Jag kände inte igen min hund men har samtidigt aldrig förut utsatt henne för en så stor press. Såklart är jag ledsen för att Katt inte klarade MT men mest ledsen är jag över att jag utsatte henne för en situation som blev så jobbig för henne att hon inte ville vara med längre. Domarna var tydliga med att de inte hade sett någon skotträdsla utan att det var hela situationen som var jobbig för henne. Jag kan dock vara ärlig och berätta att Katt har en viss ljudkänslighet, men jag upplever henne inte rädd och hon har inga problem att ligga plats eller springa budföring med skott.

Om vi ska göra ett nytt försök på nya MT2017 vet jag inte ännu, vi får se hur möjligheterna för det ser ut längre fram. Trots ett ”dåligt” MT är Katt en helt fantastisk hund att träna och tävla med, likaså i fårhagen.


Foto: Sofia Olsson
Foto: Sofia Olsson

Meriter

Uppflyttad till högre klass spår

Uppflyttad till lydnadsklass 2

Känd mental status

Genomförd BPH

Excellent, CK

4a i öppen klass tikar på Kelpiespecialen 2023

BIR junior


Hälsa

HD A, ED u.a.

Foto: Sofia Olsson
Foto: Sofia Olsson

Katts pappa Glenn. Foto: Sofia Olsson, Kelpiegallery
Katts pappa Glenn. Foto: Sofia Olsson, Kelpiegallery
Katts mamma Sol. Foto: Sofia Olsson, Kelpiegallery
Katts mamma Sol. Foto: Sofia Olsson, Kelpiegallery
Katts mamma Sol och pappa Glenn. Foto: Sofia Olsson, Kelpiegallery
Katts mamma Sol och pappa Glenn. Foto: Sofia Olsson, Kelpiegallery

Katt 10 veckor - 6 månader

Klicka på bilderna för att förstora