SOL

LD STARTKLASS LD 1 SPH I SPH II RLD N RLD F

Evallens Chocolate Tiny Tailed  Sun

2016-07-21

Sol är en trygg och stabil kelpie med mycket "will to please". Hon är en enkel hund att ha att göra med, både i vardag och i träning/tävling. Sol vill alltid vara till lags och är mycket lyhörd. Hon är lättbelönad då hon både är ett matvrak och älskar såväl kamp- som jaktlek. Sol är social, hon tar gärna kontakt med människor och älskar barn. När Sol var yngre fungerade hon bra med de flesta andra hundar, la sig för äldre tikar och fostrade hanhundar och yngre stökiga tikar. Nu på äldre dar har hon blivit lite mer ”polisig” och vill gärna ha koll så att andra sköter sig, vilket alla andra hundar inte alltid uppskattar. Det är inget jätteproblem men man kan inte släppa ihop henne med vem som helst. 

Sol är en mycket duktig och noggrann spårhund, i spåret har hon tryck och är lugn och sansad. En av Sols favoritaktiviteter är canicross, hon släpar gärna runt på matte i skogen. Hon älskar att springa och tycker allra mest om fartmomenten i lydnaden. En av de bästa sakerna hon vet är att hämta saker och lämna till mig, hon hjälper gärna till i vardagen och plockar upp när jag tappar. 

Sol har en tydlig av- och påknapp och har inga problem med att ha flera lugna dagar i följd eller att växla mellan aktivitet och passivitet. 

Sol och jag tävlar i tävlingslydnad, bruksspår och rallylydnad. Hon är uppflyttad till elitklass spår, lydnadsklass 3 och avancerad klass i rallylydnad. Hon är även tränad i specialsök och grundad i agility. Vi testade att valla får när Sol var yngre och då var hon väldigt duktig. Nu har vi nyligen tagit upp vallningen igen men träningen blir sporadisk, Sol tycker att det är väldigt roligt och behöver vara i lina för annars får hon ibland för sig att rusa och skälla på fåren som inte är vana vid kroppsvallare och då blir ganska rädda…

Sol har en del resursförsvar vilket innebär att hon bland annat vaktar sina ben och "sin" träningsväska från andra hundar, detta gör hon genom att gå emellan och i vissa fall visa tänderna och morra. Hon har hittat på en egen arbetsuppgift som går ut på att passa på katterna vid kattluckan och valla ut dem igen när de kommer in, vilket inte är så uppskattat av katterna...

Meriter

Känd mental status

Genomfört MT 342p (ej GK då poäng saknas på lekdelen)

Uppflyttad till elitklass spår

Uppflyttad till lydnadsklass 3

Uppflyttad till avancerad klass, rallylydnad

CERT på utställning

GK Vallanlagstest

Hälsa

HD A, ED u.a.

Foto: Belinda Rubin
Foto: Belinda Rubin
Foto: Belinda Rubin
Foto: Belinda Rubin
Foto: Belinda Rubin
Foto: Belinda Rubin
Sols mamma Yacatis Dasta-Queeny
Sols mamma Yacatis Dasta-Queeny
Sols pappa Callicoma Maher. Foto: Lisa Dodis
Sols pappa Callicoma Maher. Foto: Lisa Dodis

Sol

Sol och mamma Dasta
Sol och mamma Dasta


Sols avkommor

A-kullen

Sunstralia All About Yellow
Sunstralia A True Blue Indy

Sunstralia Asta Amethyst In Harmony
Sunstralia A Ray From My Mum Sun
Sunstralia A Tiny Kitty Cat

Födda: 2020-08-06

Hane: Skovfarmen's Brown Nooroo Noname


B-kullen

Sunstralia Born To Win Lucky Boston

Sunstralia Beware Of Blazing Iron

Sunstralia Bolt The Superdog

Sunstralia Be Fast Like A Boomerang

Sunstralia Be My Lucky Boy

Sunstralia Basta The Only Blizzard

Födda: 2022-04-27

Hane: Outback-Workaholic’s Paxton Lucky LSol

Klicka på bilderna för att förstora